Environment
Aprobo and environment work
Environmental thinking first
Environment is a very vague word that can be defined differently depending on the context in which it appears. As a company, perhaps the environmental side is the place where you are a little proud and show what you work extra hard with, but it is also a place to think and research itself. How do we contribute? What does our business mean for health and the environment?
Principer
Miljön för oss
Registreringssystem
Emissionstester
Livslängd och återanvändning
Produktvalsprincipen
Försiktighetsprincipen
Hur tänker vi kring miljön
Miljön för oss
För oss på Aprobo AB är miljöarbetet en viktig del av vår verksamhet. Det handlar om att hushålla med resurser, fasa ut farliga kemikalier och förbättra både hur miljö och människa påverkas av våra handlingar. Det handlar såklart om kvalitet lika väl, eftersom vi vill leverera så bra produkter som möjligt. För att tillsammans kunna skapa en hållbar byggproduktion är det viktigt att vi rör oss i rätt riktning. På vår miljösida finns det att läsa om vilka system vi registrerar våra produkter i, vad vi har för funderingar och målsättningar med vårt miljöarbete, samt information om våra produkter.
Hur tänker vi kring miljön
Registreringssystem
Byggvarubedömningen, Sundahus i Linköping, BASTA och Svanen är några av de registreringssystem som finns på den svenska marknaden för att underlätta föra byggare och entreprenörer.
Hur tänker vi kring miljön
Emissionstester
I exempelvis Byggvarubedömningen efterfrågas emissionstester för produkter som är ämnade för inomhusmiljö. Att det ska redovisas beror på att man vill minska emissioner av flyktiga organiska ämnen i inomhusmiljön.
Flyktiga organiska ämnen (VOC) är en samlad benämning för föroreningar som bildar marknära ozon i samband med solljus och kväveoxider (NOx). Sedan år 1990 har utsläppen av flyktiga organiska ämnen i Sverige halverats enligt Naturvårdsverket. Den största källan till utsläppen är avdunstning från lösningsmedel.
Våra Decibel 1, 2, 3 och 4 har samtliga skickats iväg till RISE (SP) och testats. Resultatet av testerna var låga emissionsnivåer som lever upp till Byggvarubedömningens stängare krav Rekommenderas gällande specifikt emissioner av flyktiga organiska ämnen. Det finns även emissionstester för våra textilmattor. Våra träprodukter har vi valt att inte emissionstesta eftersom de i princip endast består av träråvaran i sig. Trä har naturliga emissioner av flyktiga organiska ämnen.
Hur tänker vi kring miljön
Livslängd och återanvändning
Livslängder på varor varierar stort mellan olika produkter som vi använder i samhället. Hur länge ska saker och ting hålla? En mobil kanske vi har i något år, och det nya köket i 15 år innan vi byter ut det igen. Men behöver vi verkligen byta ut dem? Eller är det ett behov som vi skapar? Detta behovet följs såklart av att vi vill uppdatera och att man tröttnar på det vi har. Hela tiden drivs vi fram att köpa nya fräscha produkter. På Aprobo AB vill vi hellre att ni trivs med de produkter som ni köper av oss under en längre period. Det är därför vi siktar efter att ha mönster, färger och läggningar som är tilltalande, inte bara under en viss modernitetsperiod, utan under hela dess potentiella livslängd.
När det kommer till livscykelperspektiv är det stor skillnad på miljöpåverkan mellan ett golv som håller i 20 år och ett som kan ligga kvar i 50 år. De trägolv som vi säljer till exempel går att underhålla så att de kan ligga kvar i 100 år. Våra produkter medföljs av en garanti på deras långa livslängd.
Livscykelperspektivet innefattar också perspektivet ”vagga till vagga”, det vill säga att produkter kan återanvändas efter det att produktens ursprungliga användningsområde har upphört. Ett exempel på en sådan produkt är våra Decibelmattor; när golvet rivs upp i en eventuell renovering eller demontering går det alldeles utmärkt att rulla ihop mattorna igen för att använda dem i ett annat byggprojekt. I de fall där Decibelmattorna gjuts in i konstruktionen är tyvärr inte detta möjligt, däremot är det meningen att det ska hålla under många decennier. Behöver golvet ovanpå konstruktionen renoveras kan detta utföras medan Decibel hållfast ligger kvar ingjutet.
Hur tänker vi kring miljön
Produktvalsprincipen
I en del fall kan avvägningen mellan kvalité på produkterna och miljöhänsyn vara svår. I Miljöbalken under De allmänna hänsynsreglerna finner man produktvalsprincipen. Det innebär bland annat att man i största möjliga mån ska byta ut material med skadliga ämnen. Men vad händer om materialen har en funktion som gör att den är svår att ersätta? Med dagens teknologi och forskning utvecklas det hela tiden nya produkter och innovativa lösningar, men var går avvägningen mellan miljö- och hälsa, och funktionen för material?
Ett sådant här exempel som vi har haft är en olja som vi hade i en av våra produkter. Vi inledde en dialog med vår producent eftersom vi ville byta ut den mot ett annat alternativ. Oljan var visserligen inte förbjuden, men finns det bättre alternativ som kan ersätta med tillräckligt bra funktion och inte orimligt högre pris ser vi anledning till att undersöka och se om vi kan förbättra oss. Framförhållning i miljöarbetet gör så att man ser framåt och inte skjuter upp att byta ut de komponenter som nya rön kanske visar på har miljö- och hälsoeffekter. Med kemikalielagstiftning får företag som oss ett naturligt sätt att kontinuerligt förbättra oss och våra produkter.
I samband med produktvalsprincipen kommer också frågan in om de socioekonomiska fördelarna i kontrast till kostnad (inte endast ekonomisk kostnad utan även kostnad i hälsa och miljö). Ta exempelvis en av våra Decibelprodukter. Fördelarna med denna är ljuddämpning såklart, vilket är en fördel för hälsa och på så sätt en samhällsekonomisk fördel med mindre ljud som stör – vilket leder till bättre sömn, produktivitet och välmående. Men denna produkt har precis som alla andra en miljöpåverkan när den tillverkas och fraktas. Så för att väga fördelarna måste man ta i beaktande att det såklart finns en kostnad för allt som tillverkas. Avvägningen ligger i var man tycker det är värt att lägga den kostnaden på.
Hur tänker vi kring miljön
Försiktighetsprincipen
I samband med produktvalsprincipen så finns även den mer omnämnda försiktighetsprincipen. Mer eller mindre så innebär detta att man med säkerhet vet att något är ofarligt så använder man det inte. Det lyder under tanken att det är bättre att hoppa över något som eventuellt är ofarligt än att råka använda något som senare visar sig vara farligt.
Försiktighetsprincipen har vi i åtanke i vår verksamhet eftersom det skapar en trygghet i de produkter som vi erbjuder. Det känns tryggare att ta det säkra före det osäkra. Därför försöker vi hålla oss aktuella med emissionstester, genom att uppdatera våra produkters bedömningar och att följa nya vetenskapliga rön.